Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to moja propozycja na łatwy, tani i smaczny obiad! Czyli taki jak lubię :) Jeśli późno wracacie z pracy i nie macie ochoty długo siedzieć przy garach to serdecznie polecam ten przepis! Na jego przygotowanie w zupełności wystarczy 30 minut! Takie mięsko można podawać zarówno z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

Składniki na kurczaka w sosie koperkowym:

podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1/2 pora
3 łyżki posiekanego koperku
250 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
szklanka wody
sól, pieprz, curry,
papryka słodka, chilli
zioła prowansalskie
opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy je w dość spore kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą i pieprzem, curry oraz papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, natomiast por w talarki. Warzywa rzucamy na patelnię podsmażamy, gdy się zeszklą to łączymy je z kurczakiem. Dolewamy wodę oraz śmietankę, dodajemy posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę dusimy (około 5-10 minut). Doprawiamy do smaku, jeśli sos będzie zbyt rzadki to zagęszczamy łyżką mąki. Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ni się podoba przepis ,wykorzystam .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz