niedziela, 19 lutego 2017

Kurczak w marynacie musztardowej

Żeby przygotować super pyszne mięsko nie potrzeba zbyt wielu składników. Moja propozycja to pieczony kurczak w marynacie musztardowej! Po upieczeniu mięso jest mięciutkie i soczyste, a skórka chrupiąca - czyli coś co każdy z nas lubi! Do tego jakaś surówka, pieczone ziemniaczki i mamy idealny obiad ;)

Składniki na kurczaka w marynacie musztardowej:

4 ćwiartki z kurczaka
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ćwiartki dzielimy na udka i pałki. Następnie je myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą porcję mięsa nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach i oprószamy je solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. W misce mieszamy składniki na marynatę, czyli musztardę, ocet winny, olej, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso i wylewamy przygotowaną marynatę, każdą porcję wysmarowujemy dokładnie marynatą, używając do tego rąk. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.  Po tym czasie kurczaka wyciągamy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Mięso pieczemy przez około godzinę, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, dzięki temu skórka będzie chrupiąca i rumiana! Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić sos :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz