Kieszonki francuskie ze szpinakiem

Robicie imprezkę w weekend? A może wpadają niezapowiedziani goście? Nie wiecie co przygotować? Mam dla Was super pomysł na szybką i smaczną przekąskę, a mianowicie - kieszonki francuskie ze szpinakiem! Idealna przekąska, prosta w przygotowaniu, praktycznie robi się sama! Ponadto do jej zrobienia potrzeba tylko 3 składników! Serdecznie polecam :)

Składniki na kieszonki francuskie ze szpinakiem:

opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
250 g mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
50 g sera żółtego
1 jajko
sól, pieprz


Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić w szerz na 3 części. Każdy pasek pokroić jeszcze na 3 prostokąty. W ten sposób powinniśmy otrzymać 9 kieszonek. Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy stary żółty ser. Na każdym prostokącie kładziemy porcję (łyżkę) farszu i robimy 2 nacięcia (jak na zdjęciach). Następnie zawijamy na pół, aby boki się skeiły smarujemy rozbełtanym jajkiem i zagniatamy widelcem. Wierzch kieszonek również smarujemy jajkiem, wówczas będą miały ładny złoty kolor. Tak przygotowane kieszonki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym ;)



Komentarze

  1. Bardzo lubię szpinak w cieście, forma kieszonek bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz