piątek, 27 stycznia 2017

Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska czyli wszystko co nam się kojarzy z typową polską wsią! Boczek wieprzowy wędzony, każdy lubi a jeszcze lepiej jak jest delikatnie podsmażony. Ziemniaki, które jemy dość często też się tutaj znalazły ;) No i cebula - zdecydowanie moja faworytka! Całość jest polana sosem, który podkreśla smak wszystkiego co znajduje się w tej zapiekance! Spróbuj koniecznie, a na pewno nie pożałujesz! 

Składniki na zapiekankę wiejską:

1 kg ziemniaków
200 g boczku wieprzowego wędzonego
100 g ulubionej szynki
2 duże cebule
150 g żółtego sera

Składniki na sos:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn,
przyprawa do ziemniaków, chilli, imbir

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ściągamy je z ognia, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Boczek, cebulę oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. W osobnym garnku przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy mąki do zagęszczenia. Ważne jest, by nie powstały grudki. Następnie wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy przyprawy - sól, pieprz, gałkę, imbir, rozmaryn i chilli, tak by uzyskać wyrazisty smak (każdy ma swój indywidualny - my dodaliśmy dużo chilli i pieprzu).

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną. Ziemniaki kroimy w talarki i układamy z nich warstwę na dnie naczynia. Następnie wykładamy połowę farszu, który doprawiliśmy pieprzem. Polewamy połową sosu. Znowu układamy warstwę ziemniaków, resztę farszu i sosu. Na samej górze umieszczamy ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy je tartym serem. Zapiekankę oprószamy przyprawą do ziemniaków. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu od razu można jeść ;)


2 komentarze: