piątek, 20 stycznia 2017

Zapiekanka gyros

Każdy zna sałatkę gyros, lecz my postanowiliśmy przygotować zapiekankę gyros! Skład prawie w ogóle się nie różni, tylko zamiast kapusty pekińskiej mamy w niej ryż. Przygotowanie tej zapiekanki nie jest zbyt pracochłonne, a danie jest rozgrzewające i sycące. Każdy kto lubi gyros i różnego typu zapiekanki powinien wypróbować tej potrawy. Szczerze polecam! ;) 

Składniki na zapiekankę gyros:

150 g ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
150 g żółtego sera
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka ostra

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Kurczaka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Następnie doprawić je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Z majonezu, ketchupu, śmietany oraz czosnku robimy sos. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną i rozkładamy równomiernie ryż. Następnie wykładamy kurczaka, polewamy go połową sosu i posypujemy połową tartego sera. Warzywa kroimy w kosteczkę i układamy w naczyniu. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Genialne 😀i jak smacznie wygląda 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś taką i bardzo nam smakowała. Dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam dzisiaj wszystkim bardzo smakowalo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast ryżu polecam również z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Też właśnie myślałam o makaronie. Najpierw go pani gotowała tak ? i nie przypalił się w naczyniu żaroodpornym ? :)

      Usuń
  6. Robiłam jest pyszna tylko nie można przesądzić z majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  7. A zamykać taka zapiekane która wkłada się do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałam wstawic zdjęcie ale nie udało się. Zapiekanka jest absolutnie fantastyczna, nawet mój teść który nie jada drobiu prosił o dodatkową porcję 😁 dla mnie to wyznacznik. Super przepis ! Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam i jest pyszna ale jest jedno ale, otóż ryż sypki nie może być, bo jest uciążliwe przy wyciągania. Może ktoś ma inny pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie przepisy, zrób ale zagadka "Z majonezu, ketchupu, śmietany oraz czosnku robimy sos..."
    To że niby jaka ta śmietana i ile? Słodka, kwaśna 1L, 1/2L? ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież wszystkie składniki są wymienione.

      Usuń
    2. Mam ci zdjęcie przesłać że nie było?

      Usuń
  11. Ogólnie dodałem również 3 łyżki majonezu, słodką kremówką rozrzedziłem i jest jak dobre 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja nie dodaje śmietany i też jest super majonez w przewadze i ostry ketchupu my wolimy z fasolą konserwową zamiast papryki no i oczywiście ryż jasminowy najlepszy ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudnie wyglada :) musze wyprobowac :)
    Zapraszam rowniez do mnie
    http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka gyros owszem jest pyszna, ale ta zapiekanka to porażka, nie wiem czym sie tak zachwycacie?

    OdpowiedzUsuń