Zapiekanka gyros

Każdy zna sałatkę gyros, lecz my postanowiliśmy przygotować zapiekankę gyros! Skład prawie w ogóle się nie różni, tylko zamiast kapusty pekińskiej mamy w niej ryż. Przygotowanie tej zapiekanki nie jest zbyt pracochłonne, a danie jest rozgrzewające i sycące. Każdy kto lubi gyros i różnego typu zapiekanki powinien wypróbować tej potrawy. Szczerze polecam! ;) 

Składniki na zapiekankę gyros:

150 g ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
150 g żółtego sera
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka ostra

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Kurczaka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Następnie doprawić je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Z majonezu, ketchupu, śmietany oraz czosnku robimy sos. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną i rozkładamy równomiernie ryż. Następnie wykładamy kurczaka, polewamy go połową sosu i posypujemy połową tartego sera. Warzywa kroimy w kosteczkę i układamy w naczyniu. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego :)

Komentarze

  1. Genialne 😀i jak smacznie wygląda 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis :) Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś taką i bardzo nam smakowała. Dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam dzisiaj wszystkim bardzo smakowalo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast ryżu polecam również z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Też właśnie myślałam o makaronie. Najpierw go pani gotowała tak ? i nie przypalił się w naczyniu żaroodpornym ? :)

      Usuń
  6. Robiłam jest pyszna tylko nie można przesądzić z majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  7. A zamykać taka zapiekane która wkłada się do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałam wstawic zdjęcie ale nie udało się. Zapiekanka jest absolutnie fantastyczna, nawet mój teść który nie jada drobiu prosił o dodatkową porcję 😁 dla mnie to wyznacznik. Super przepis ! Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz