Sernik wiedeński

Znacie fajny pomysł na szybki i prosty sernik? Ja właśnie taki znam i chcę się z wami podzielić przepisem ;) Mój Sernik wiedeński składa się tylko z 4 składników i do jego przygotowania będzie wam potrzeba jedynie około 90 minut ;) Jak na sernik, czy inne ciasto nie jest to zbyt dużo czasu, czyż nie? Weekend się zbliża, więc nic tylko brać się do roboty i piec!

Składniki na sernik wiedeński:
1 kg twarogu dwa razy zmielonego lub gotowego w wiaderku
1,5 szklanki cukru

6 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy je z cukrem na puszystą pianę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy twaróg, a następnie wsypujemy budyń. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wylewamy do blachy o wymiarach 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu, wierzch ciasta dekorujemy polewą z białej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)

Komentarze