sobota, 21 stycznia 2017

Schab duszony w kapuście kiszonej

Kapusta kiszona jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Zawiera bardzo dużo witaminy C i jest niezwykle zdrowa w te chłodne dni. Jak nie wiecie jak ją zrobić, to przepis znajdziecie tu! Jeśli nigdy jej nie robiliście sami, to zawsze jest czas i pora, by to zrobić ;) Z wykorzystaniem takiej kapusty, możecie przygotować pyszny schab duszony w kapuście kiszonej! Wypróbujcie ten przepis i podzielcie się wrażeniami ;)

Składniki na schab duszony w kapuście kiszonej:
1 kg schabu wieprzowego

1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
szklanka bulionu
kilka śliwek suszonych
2 łyżki miodu
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, kminek, przyprawa do mięsa wieprzowego


Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy w plastry. Następnie oprószamy je solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Potem ściągamy z ognia do ostygnięcia. Kapustę kiszoną opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy na drobniejsze części. Wrzucamy ją na patelnię, dodajemy śliwki suszone, miód, przyprawy, bulion i dusimy 25-30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy podsmażone kotlety schabowe i dusimy je pod przykryciem przez 30 minut. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy, można podlewać wodą, aby nic się nie przypaliło. Po usmażeniu mięso jest gotowe do spożycia. Pasuje do ziemniaków lub do zwykłego chleba ;)


1 komentarz:

  1. Muszę spróbować tego przepisu, ponieważ robiłam trochę inaczej, to znaczy roladki zawijane z kapustą
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń