Leśny mech

Super ciasto leśny mech! Nigdy w życiu byście się nie spodziewali, że może być ciasto ze szpinakiem i że może być ono takie smaczne! Wyobraźcie sobie minę moich znajomych jak im powiedziałem o tym, że w tym cieście znajduje się szpinak ;) Inspirację do tego ciasta znalazłem w gazecie "słodkości z kremem" nr 12/2016!

Składniki na ciasto:

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki typ 450
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g mrożonego szpinaku

Składniki na krem:
250 g serka ricotta lub mascarpone
330 ml śmietanki 36%
sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru pudru

Do nasączenia ciast: woda + sok z cytryny
Dodatkowo: owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Tylko pamiętajcie, aby odparować wodę w nim zawartą (jak nie odparuje, to może wyjść zakalec). Jajka ucieramy z cukrem. Ciągle mieszamy i stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dobrze mieszamy i dodajemy przygotowany szpinak. Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 20x30, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wyciągamy, studzimy i odkrawamy z wierzchu część ciasta, którą rozkruszamy. Ubijamy śmietanę, dodajemy serek, sok z cytryny oraz cukier puder.

Całość mieszamy. Ciasto przekrawamy na pół, porządnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy przygotowanym kremem (około 1/4 kremu zostawiamy na wierzch). Dociskamy drugą połówkę ciasta, wierzch smarujemy masą kremową i posypujemy rozkruszonym ciastem, a następnie pestkami granatu. Smacznego ;)



Komentarze

  1. Kocham takie zielone ciasta. :)https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz