wtorek, 3 stycznia 2017

Kuleczki ziemniaczane z serem

Kuleczki ziemniaczane z serem to super alternatywa dla zwykłych, gotowanych pyr, która z pewnością Ci zasmakuje! Na posiłek nadają się same kuleczki ziemniaczane polane jakimś pysznym sosem, jak i dodatek w towarzystwie mięsa. Doskonale pasuje do nich również sos czosnkowy lub inne śmietankowe dipy. Polecam wypróbować! :)

Składniki na kuleczki ziemniaczane z serem:
1 kg ziemniaków

2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz
50 g tartego żółtego sera
bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie je dokładnie odcedzamy i zostawiamy, aby ostygły. Potem mielimy je na maszynce do mięsa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zioła. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy. Tak przygotowaną cebulę również mielimy na maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kulki, a do środka wkładamy ser. Tak powstałe klopsiki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor ;) Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :) Już wiem co dziś będzie na obiad! Ziemniaki górą, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej jest zmielic jeszcze ciepłe ziemniaki żeby uniknąć klejacej konsystencji. ;)

    OdpowiedzUsuń