środa, 18 stycznia 2017

Kluski śląskie

Kluski śląskie posiadają charakterystyczne wgłębienie i są przygotowywane z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Są idealnym dodatkiem do obiadów, gdzie króluje sos pieczeniowy oraz mięso. Jeśli znudziły już wam się ziemniaki w tradycyjnej postaci, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z pewnością się nie zawiedziecie ;)


Składniki na kluski śląskie:

1 kg ziemniaków
około 160 g (szklanka) mąki ziemniaczanej
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mielimy je maszynką do mięsa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, tyle by wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej robimy rulon, kroimy na części. Formujemy kulki i palcem robimy dziurkę - wgłębienie. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym ;)




5 komentarzy:

  1. Mozna zrobic kluski dzien wczesniej? Nieugotowane przechowac w lodowce i ugotowac na drugi dzien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,że można nieugotowane przechować w lodówce,robie tak od lat i jak najbardziej nadają się do zjedzenia.

      Usuń
    2. Można, ale wyschną i popękają. Lepiej je krótko podgotować, posmarować olejem, ostudzić i w takiej formie przechowywać parę dni w lodówce lub w wersji wydłużonej do zamrażarki :-)

      Usuń
  2. Nie można . Ja klusko wrzucam do wrzątku a po wypłynięciu natychmiast odcedzam, układam na tacce posmarowanej olejem. Co kilka minut przemieszam i zimne chowam w lodówce w zamkniętym pjemniku. Potem można tylko zagrzać wrzucając do wrzącej wody, W lodówce mogą poczekać nawet 2 dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. moze sa to kluski ale na pewno nie slaskie, ktore nie maja dziury i sa ciemniejsze dzieki ziemniakowi zostawionemu na boku i pozniejszemu dodanemu do masy...

    OdpowiedzUsuń