Deser z truskawkami ze słoika!

Czekam na wiosnę, czekam, aż pierwsze truskawki z mojego ogródka zaczną dojrzewać! Tymczasem proponuję wam deser z truskawkami ze słoika! Pozwoli wam on poczuć swoje ulubione owoce zimową porą, no chociaż namiastkę ;) Mam trochę słoików z truskawkami, wielu z was z pewnością również robiło kompot truskawkowy, lecz ile można pić kompot? Można takie owoce wykorzystać lepiej! Dlatego polecam ten super smaczny deser!  

Składniki na 6 porcji:

litrowy słoik truskawek - kompot lub 450 g mrożonych
2 opakowania galaretki truskawkowej
330 ml śmietanki 30%
150 g serka waniliowego typu danio
6 rurek do dekoracji
6 łyżek kajmaku

Dodatkowo pokruszone herbatniki.

Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki układamy na dno każdej szklanki, następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej. W międzyczasie podgrzewamy kompot, który następnie blendujemy na jednolitą masę. Wsypujemy galaretki truskawkowe i intensywnie mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Mus truskawkowy zostawiamy w chłodnym miejscu, aby trochę stężał. Po upływie około 30 minut (jak galaretka stężeje), to zabieramy się za śmietanę. Porządnie schłodzoną ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy do niej serek waniliowy i miksujemy. Następnie powstałą kremową masę nakładamy po kilka łyżek do każdej ze szklanek. Potem nakładamy warstwę musu truskawkowego, znowu masa śmietanowa i na górę do dekoracji kładziemy rurki! Życzę smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz