Ciasto rafaello bez pieczenia

Kolejne ciasto dla zapracowanych, ciasto bez pieczenia czyli rafaello! Ciasto to zna praktycznie każdy. Istnieje bardzo wiele wersji tego ciasta. Ja miałem okazję jeść je z masą budyniową, moje rafaello postanowiłem trochę zmodyfikować i wydaje mi się znacznie smaczniejsze ;) Mam nadzieję, że wam również się spodoba! Dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia, więc bez obaw, wyjdzie każdemu na pewno pyszne!

Składniki na ciasto rafaello bez pieczenia:

250 g herbatników
750 g serka ricotta lub mascarpone
660 ml śmietanki 30%
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru pudru
200 g białej czekolady

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20x30 wykładamy warstwą herbatników. Następnie ubijamy około 500 ml śmietany na gęstą pianę. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek ricotta, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak już się rozpuści, to dodajemy do niej pozostałą śmietanę. Mieszamy łyżką. Powinien powstać gęsty, jednolity sos. Czekoladę ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia na około 10 minut. Wracamy do naszej masy serowo-śmietanowej  - cały czas miksując, dodajemy sos czekoladowy. W kolejnym kroku wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder. W ten sposób otrzymujemy pyszny krem, 2/3 tego kremu wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy je następną warstwą ciastek. Na górną warstwę herbatników nakładamy pozostały krem, który posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby masa się stężała.

Po upływie tego czasu ciasto można śmiało jeść ;)




Komentarze

Prześlij komentarz