Ciasto ptasie mleczko

Ciasto ptasie mleczko wygląda i smakuje wyśmienicie! Jeśli nigdy takiego deseru nie próbowaliście, to musicie go zrobić Nie jest to nic trudnego, wystarczy trzymać się przepisu, a na pewno wyjdzie ;) Efekt na pewno was zadowoli. Ciasto jest lekkie, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach! U mnie blacha takiego ciasta zniknęła migiem i wszyscy się pytali, gdzie ono się podziało ;) Oczywiście biszkoptowy spód możecie zastąpić herbatnikami, będzie równie pyszne i jeszcze łatwiejsze w wykonaniu!

Składniki na spód:
5 jajek
3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na masę serowo-śmietanową:

500 ml śmietanki 30%
300 g serka waniliowego typu Danio
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)

Dodatkowo: 150 g herbatników i 150 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:  

Oddzielamy białka od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciągle miksujemy, by nie było żadnych grudek. Potem wsypujemy kakao i dalej mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i teraz już mieszamy delikatnie łyżka. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20x30, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągamy i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. W międzyczasie zabieramy się za krem. Galaretki rozpuszczamy w 1

szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serek waniliowy oraz cukier puder. Całość miksujemy. Na samym końcu porcjami wlewamy ostygniętą galaretkę i mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy warstwą herbatników, a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą uzyskujemy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej około 50-100 ml śmietanki, mieszamy i rozprowadzamy na górnej warstwie herbatników. Ciasto wkładamy do chłodnego miejsca na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc), by masa serowo-śmietanowa stężała. Smacznego ;)



Komentarze

  1. Cudownie leciutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie jaka ma byc ta smietanka do tej polewy na herbatniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietanka 30%.
      Ja robię tak, że z 0,5 l śmietanki zostawiam troszkę i dolewam do czekolady. Dzięki temu powstaje ładny, gęsty sos, bez jakichkolwiek grudek i łatwiej potem taką polewę rozprowadzić. Można również samemu przygotować polewę z margaryny, kakao i cukru :)

      Usuń
  3. "Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody" czy dobrze rozumiem , każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody , czy 2 w szklance wody??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozpuszczamy obie galaretki w 1 szklance gorącej wody

      Usuń
  4. Super przepis. Ciasto przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. super a przede wszystkim bardzo smaczne, zrobiłam dwa - jeden dzien wczesniej i musiał czekać do następnego dnia gdyż spiesząc się ubiłam za szybko śmietanę i wyszło idealne bardzo smaczne masełko :d a drugi zrobiłam sobie na złość po tym nieudanym pierwszym

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zastąpić serki typu danio serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi nie wyszło...:( najpierw ciasto twarde później jak do czekolady dodałam śmietankę to szybko się st stwargło i nie szło rozsmarowac:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka brytwanka ma wymiary według przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  9. witam, na jakich wymiarów formę są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  10. włąśnie wczoraj zrobiłąm....wszystko byłoby pyszne gdyby nie ten herbatnik z czekoladą taki twardy :(

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze możesz upiec grubszy biszkopt i po wystygnięciu przełożyć kremem,tak też można!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zrobilam te ciasto i w sumie jest bardzo dobre, ale ciasto musialam piec dluzej, bo po 25 min bylo surowe. Pieklam 35 min i bylo ok. Forma okazalaby sie za mala, ale wyciagnelam ciasto z papieru, wylozylam ciasto w formie i dzieki temu zyskalam troche miejsca. Jak wylalam na to mase, to zajela wolne przestrzenie i zmiescilo sie to. Ja mialam forme porcelanowa, wiec nie trzeba wykladac papierem by piec. Mase wyobrazalam sobie troche bardziej puszysta no i czuc cytryne. Szukam przepisu, ktory by mi przypominal w smaku te kupne ptasie mleczko. Przepis na biszkopt super! puszyste itp. Dzieki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz