niedziela, 8 stycznia 2017

Chili con carne

Chili con carne można spotkać w wielu barach szybkiej obsługi, lecz nie jest to takie samo danie jakie przygotujemy w domu. Wiadomo, każdy na swój sposób urozmaica każdy przepis. Jednak obowiązkowo musi być mięso mielone, pomidory oraz chilli. Czyli wszystko to co lubię! :) Danie jest rozgrzewające, myślę że idealne na tą porę roku! Serdecznie polecam!

Składniki na chili con carne:

500 g mięsa mielonego
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
czerwona papryka
2 cebule
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, oregano, chilli, papryka słodka


Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy mielone mięso. Całość smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak mięso się podsmaży, to dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory oraz dolewamy bulion. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy przyprawami i następnie całość dusimy przez 20 minut na małym ogniu. Z papryki wykrawamy środek, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię do pozostałych składników. Podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko dusimy jeszcze przez około 5-10 minut, aż nadmiar wody odparuje. Nasze chili con carne powinno być gęste. Najlepiej jeść z ryżem ;)

2 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych dań i jak piszesz przez każdego urozmaicany :-) Już niedługo pojawi się również u mnie na blogu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam to zrobić!:)https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń