Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler!

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, przypuszczam, że barszcz czerwony  robi każdy z Was. Być może są osoby, które nie do końca wiedzą jak się do niego zabrać! Dlatego podaję przepis na najlepszy zakwas z buraków. ;) Podstawą dobrego barszczu jest zakwas. Kolor jak i zapach takiego zakwasu powinien być intensywny. Polecam wypróbować ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie! ;)

Składniki na zakwas z buraków:

1 kg buraków
5 szklanek wody
1 łyżeczka cukru
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
garść kminku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
lub skórka razowego chleba

Przygotowanie:
Wodę z cukrem gotujemy w garnku. Następnie obieramy buraki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach lub kroimy w cienkie talarki. Czosnek obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Do kamionki dodajemy buraki, zalewamy wodą tak by były całe przykryte i dodajemy sok z ogórków. Całość zakrywamy gazą i zostawiamy w miejscu z temperaturą pokojową na około 4-5 dni. Po upływie tego czasu, całość sączymy przez gazę do słoików, zamykamy i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni. Smacznego ;)

Komentarze

  1. hmmm warto spróbować. Pamiętam z dzieciństwa bardzo podobny zakwas. Barszcz był z niego pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaję sól i skórkę razowca,bez soku-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aa ile dodajesz tej skórki razowca?

      Usuń

Prześlij komentarz