czwartek, 8 grudnia 2016

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. W moim rodzinnym domu gości ona na stole w każde Święta Bożego Narodzenia i nie wyobrażam sobie bez niej świąt! Jeśli nie próbowaliście nigdy takiej kapusty, to musicie ją przyrządzić i może od tego momentu stanie się również waszą tradycyjną potrawą wigilijną ;)

Składniki na kapustę z grzybami:


1 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
50 g suszonych grzybów
100 g śliwek suszonych firmy Helio
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka kminku
3 ziarenka pieprzu
sól, pieprz


Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie je gotujemy do momentu, aż zmiękną. Zabieramy się za kapustę. Przepłukujemy ją wodą, potem przekładamy do garnka i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby odcedzamy i kroimy w drobniejsze kawałki. Dodajemy je razem z wywarem do gotującej się kapusty. Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz kminek i gotujemy przez około 20 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor.

Dodajemy ją do kapusty. Śliwki firmy Helio kroimy w paski i na samym końcu dodajemy ją do gotującej się kapusty. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się wymieszały. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie zajadamy się tym smakołykiem ;)

3 komentarze:

  1. Najlepszą kapustę wigilijną robi moja mama :) ale myślę, że w tym roku się odważę i również przygotuję moją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu również co roku przygotowujemy tą potrawę bez niej nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej tyle że nie dodawałam śliwek suszonych tym razem spróbuję je dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Przepyszna! Na pewno będzie to teraz jedna z moich wigilijnych potraw.
    Dziękuję za świetny przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń