środa, 14 grudnia 2016

Tortilla z łososiem - extra przekąska na imprezę!

Niektóre imprezowe przepisy są już zbyt oklepane, dlatego polecam wam tortillę z łososiem wędzonym na zimno! Danie jest szybkie, smaczne i zdrowe! Placki również zrobicie sami, gdyż przepis do nich również załączam ;) Oprócz tego będziecie potrzebować jeszcze łososia wędzonego na zimno, sałatę lodową, koperek i serek śmietankowy! Jak macie już składniki, to weźcie się do roboty ;)

Składniki na tortillę (6 szt.):

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
kilka liści sałaty lodowej
150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
150 g łososia wędzonego na zimno
koperek

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania tortilli. Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy olej. Pół łyżeczki soli rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do mąki, ugniatamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, dzielimy je na 6 równych części i rozwałkowujemy na cienkie placki (grubość około 1-2 mm). Następnie smażymy na suchej patelni po 45 sekund z każdej strony. Jak usmażone placki nam już ostygną, to 2 z nich (pozostałe możemy zamrozić i wykorzystać kiedy indziej) smarujemy serkiem, nakładamy warstwę sałaty, potem łososia i posypujemy koperkiem. Całość zawijamy w rulon, kroimy i gotowe! Proste, czyż nie? ;) 

1 komentarz:

  1. proste i pyszne, uwielbiam takie przekaski a szczególnie z łososiem

    OdpowiedzUsuń