czwartek, 29 grudnia 2016

Ślimaczki z ciasta francuskiego


Ślimaczki z ciasta francuskiego to super pyszna i prosta przekąska w sam raz na zbliżającego się sylwestra! Każdy z was, kto wybiera się na imprezę do znajomych, pewnie chce zrobić jakąś szybką i smaczną przekąskę, dlatego musicie wypróbować ten przepis ;) Na pewno się na nim nie zawiedziecie! Do domu po imprezie przyniesiecie jedynie pusty talerz po ślimaczkach ;)

Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego:

1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków ulubionej szynki
kilka plasterków sera żółtego
2 łyżki ketchupu
łyżka majonezu
zioła prowansalskie, bazylia, oregano


Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Następnie smarujemy je równomiernie sosem powstałym poprzez wymieszanie ketchupu, majonezu oraz ziół (zostawiamy 3 cm od strony jednego z dłuższych boków). Na wysmarowanej powierzchni rozkładamy plasterki sera, a następnie przykrywamy je plasterkami szynki. Ciasto zawijamy w rulon rozpoczynając od posmarowanej części (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, by ciasto się ładnie skleiło). Następnie całość kroimy w plastry grubości 2 cm i układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło mi 15 ślimaczków. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu można od razu jeść, tylko trzeba uważać, by się nie poparzyć! ;) Równie smacznie smakują na zimno z różnymi dipami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz