środa, 14 grudnia 2016

Śledzie w ziołach

Kolejne śledzie w moim wykonaniu! Tym razem śledzie w ziołach! Robię je bardzo często i nie tylko na święta Bożego Narodzenia, lecz również w inne dni, gdy po prostu mam na nie ochotę! Dodatek ziół i przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne! Moi domownicy je wręcz uwielbiają! Nie trzeba do nich zbyt wiele, według mnie najlepszym dodatkiem jest po prostu chleb ;)

Składniki na śledzie w ziołach:

1/2 kg płatów śledziowych (matjasów)
1 cebula
1/2 szklanki oleju
2 łyżki musztardy rosyjskiej
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka suszonego kopru
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy do ryb
2 ząbki czosnku
2-3 pokruszone liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i moczymy w wodzie tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone (ja moczyłem 2 godz.). Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami, kroimy w kawałki i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy ją do miski ze śledziami. Wlewamy olej, sok z cytryny i dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy pozostałe zioła, przyprawy oraz przeciśnięty lub posiekany czosnek. Znowu wszystko mieszamy, a następnie odstawiamy (w zamknięciu) najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce, by wszystkie smaki się wymieszały. Najlepiej smakuje z chlebem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz