Śledzie pod pierzynką

Jak nie wiecie co zrobić na wigilię a znudziły wam się śledzie w oleju lub po kaszubsku to musicie wypróbować śledzie pod pierzynką! Jest to tradycyjna warstwowa sałatka składająca się z matjasów, i ugotowanych jarzyn. Danie jest proste w przygotowaniu i nie licząc czasu na gotowanie warzyw zajmie wam nie więcej niż 30 minut a jest na prawdę smaczne ;) I musicie przyznać, że efektownie się prezentuje!


Składniki na śledzie pod pierzynką:

250 g filetów śledziowych (matjasy)
2 duże ziemniaki
2 buraki
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 marchewki
2 jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
ząbek czosnku
pieprz

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie tak długo jak uznamy, że są już wystarczająco słone. Następnie je odsączamy i kroimy w kosteczkę. W jednym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach i marchewkę, a w drugim buraki. Ugotowane warzywa obieramy ze skórki. Po ostygnięciu wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę (cebulę i ogórki kiszone również). Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy je również w kosteczkę.  Z musztardy i majonezu robimy sos, czyli mieszamy je dokładnie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy odrobinę pieprzu. Następnie w misce układamy wszystkie składniki warstwami. Na samym dnie będą śledzie, potem sos, ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, marchewka, buraki i na górze jajko. Całość odstawiamy w chłodne miejsce. Danie jest gotowe do podania po upływie około 3-4 godzin. 

Komentarze