Sernik bez sera!

Jeśli macie ochotę na sernik, a nie macie sera w swojej lodówce to mam dla was idealną propozycję! Sernik bez sera, kto by pomyślał! No nie uwierzycie jak nie spróbujecie! A jak smakuje ;) Mówię Wam pychota! Wyobraźcie sobie miny waszych znajomych, gdy im powiecie, że to sernik bez sera!

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki
5 żółtek
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na masę 'serową':
1 litr gęstej śmietany 18%
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy oddzielone od białka żółtka. Dodajemy resztę składników sypkich oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy (jeśli nie będą chciały się połączyć to dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, a drugą do zamrażarki (obie na około 30 minut). W tym czasie zabieramy się za przygotowanie masy "serowej". Zaczynamy od ubijania białek z odrobiną soli na sztywną pianę. Jak już to zrobimy, to następnie dodajemy cukier puder i znowu miksujemy. W następnym kroku dodajemy stopniowo śmietanę, stale miksując. Następnie wsypujemy pozostałe składniki sypkie czyli budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. I masa' serowa' gotowa! Teraz wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wymiarach 24x35, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia,

tak by boki również były przykryte ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Smacznego ;)

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Jestem ZA :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pieklam :-) wyśmienite i Wszystkim bardzo smakowało :-) polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. B.ciekawe -zapowiada sie wyjatkowo -wyprobuje -dziekuje i pieknie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha ha ha, jeśli nie macie sera to na pewno macie 1 ;litr gęstej smietany

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik bez sera? Hmmm to raczej powinien się nazywać bezsernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mieszkam w Niemczech a tu nie ma śmietany 18%.Czy w takiej sytuacji mogę użyć śmietany 24%?

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik bez sera to nie sernik xd gratki za pomysłowość lecz to co jest zamiast sera przypomina mi inne ciasto xd

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smaczne w niedzielę będzie u mnie do kawy zapowiedziały się goście

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam smietana kwaśna 18%tak?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy wiórki muszą być?
    Czuć je w cieście czy mogę je pominąć

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam i to nie raz już taki oszukany sernik, smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz