czwartek, 1 grudnia 2016

Sałatka gyros

Sałatkę gyros zna chyba każdy z nas! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dodatkowo nie zajmuje wiele czasu. Najlepiej sprawdza się na rodzinnych imprezach lub innych tego typu okazjach. Każdy ma na nią swój unikalny sposób, lecz ja wam przedstawiam mój przepis!

Składniki na sałatkę gyros:

2 piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
4-5 ogórków konserwowych
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
5 łyżek ketchupu
przyprawa do gyrosa, sól, pieprz,
papryka ostra

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawami i marynujemy przez około 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Usmażone mięso odstawiamy na bok, aby ostygło. W międzyczasie możemy zabrać się za warzywa. Paprykę, cebulę oraz ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Natomiast kapustę kroimy w paski. Teraz możemy zabrać się za układanie warstw. Na samym dole układamy kurczaka, następnie czerwoną cebulę, cebulkę zakrywamy warstwą ketchupu (jest to około 5 łyżek, ale każdy daje według uznania). Kolejną warstwą są ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa i czerwona papryka. Następnie paprykę przykrywamy warstwą majonezu, a na samą górę dajemy kapustę pekińską (dobrze jest ją posypać przyprawą gyros). Najlepiej smakuje następnego dnia, jak smaki się wymieszają ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz