Sałatka grzybowa polana

Sałatka grzybowa polana przewinęła już mi się kilkukrotnie, gdy przeglądałem przepisy w internecie! W pierwotnym przepisie zostały użyte marynowane grzyby. Postanowiłem więc zrobić swoją wersję takiej sałatki i wykorzystałem pieczarki! Sałatka cieszy nie tylko podniebienie ale i oko, gdyż prezentuje się znakomicie ;) 


Składniki na sałatkę grzybowa polana:

250 g pieczarek
1 duża pierś z kurczaka
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 cebula
2 ugotowane ziemniaki
6-7 ogórków konserwowych
1 duża czerwona papryka lub kilka
płatów papryki konserwowej
5-6 łyżek majonezu
sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do gyrosu
pęczek koperku lub natka pietruszki

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy je przez około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę kurczaka i podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu, również zostawiamy do ostygnięcia. Ściągamy z nich skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. Czerwoną paprykę, cebulę i ogórki również kroimy w kosteczkę. W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej folią spożywczą układamy pieczarki kapeluszem do dołu. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki (najlepiej tak posypać, by zakryć przestrzenie między pieczarkami).

Teraz kolej na ziemniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy warstwą majonezu, którą równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy warstwy kolejno z cebuli, kukurydzy konserwowej, papryki i ogórka. Znowu smarujemy warstwą majonezu. Natomiast na samą górę dodajemy kurczaka. Całość wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki tortownicę delikatnie obracamy do góry nogami na talerz! Smacznego ;)

Komentarze