poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ryba zapiekana w cieście francuskim ze szpinakiem

Jeśli szukacie nowych pomysłów na potrawy wigilijne i chcecie czymś zaskoczyć rodzinę to polecam wam rybę zapiekaną w cieście francuskim ze szpinakiem! Wbrew pozorom nie jest to taki trudny przepis, a ryba po upieczeniu jest delikatna i przepyszna ;) Całość idealnie komponuje się ze szpinakiem!

Składniki na rybę zapiekaną w cieście
francuskim ze szpinakiem:

1/2 kg fileta z halibuta

(oczywiście może
być inna ryba)
opakowanie ciasta francuskiego
450 g mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
sok z połówki cytryny
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do ryby

Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy i następnie osuszamy przy użyciu papierowych ręczników. Ściągamy skórę, oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i skraplamy sokiem z cytryny. Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Smażymy go do momentu, aż odparuje cała woda, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (według uznania). Do naszego farszu dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany. Następnie wyciągamy z lodówki gotowe ciasto francuskie, rozkładamy je na stole. Farsz ze szpinaku rozprowadzamy na połowie ciasta, tak by z trzech stron było około 2 cm od krawędzi (chodzi o to byśmy drugą połową ciasta mogli przykryć rybę z farszem szpinakowym), następnie układamy rybę i zawijamy (zdjęcie poniżej). Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem, by całość podczas pieczenia miała ładny złocisty kolor. Na wierzchu zapiekanki robimy 3 podłużne cięcia (podczas pieczenia wszystko będzie się gotować, więc gdzieś powietrze musi uchodzić).

Rybę w cieście francuskim pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz