niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe, to mam dla Was wspaniałą propozycję jaką są roladki schabowe faszerowane suszonymi pomidorami i serem mozzarella! Mięso jest mięciutkie i soczyste, oczywiście całość jest polana przepysznym sosem ;) Przygotowanie takich roladek nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smakują wybornie! Z pewnością sprawdzą się jako danie na świątecznym stole ;)

Składniki na roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem:


1 kg schabu
125 g sera mozzarella
słoiczek pomidorów suszonych
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
250 ml śmietanki 30%
1 duża cebula
pół szklanki bulionu

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w plastry i następnie rozbijamy. Z każdej strony oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Do środka każdej rolady dajemy plasterek sera mozzarella oraz kilka, pokrojonych w paseczki pomidorów suszonych. 
Mięso zawijamy w rulon (jak się rozlatuje to można przekłuć wykałaczką, by się trzymało). Następnie takie roladki obsmażymy na oleju z suszonych pomidorów z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

Na bazie wytopionego tłuszczu możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy, aż się zarumieni (mi zostały pomidory suszone, więc też je pokroiłem i dorzuciłem do cebuli). Następnie wlewamy wytopiony tłuszcz oraz 1/2 szklanki bulionu, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy śmietankę. Jeśli nasz sos jest za rzadki to oczywiście możemy zagęścić odrobiną mąki. Doprawiamy do smaku i gotowe ;) 

1 komentarz: