wtorek, 27 grudnia 2016

Pomidorowa rolada z szynką

Była już rolada szpinakowa z łososiem teraz przyszedł czas na pomidorową roladę z szynką! Jest to alternatywa dla osób, które nie lubię szpinaku i łososia lub po prostu nie mają go w swojej lodówce, a też chcą smacznie zjeść! ;) Przygotowanie jej nie jest zbyt pracochłonne, a musicie przyznać, że całkiem przyzwoicie się prezentuje. Idealna przekąska na imprezę, obowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu! Wypróbuj koniecznie!

Składniki na pomidorową roladę z szynką:

3 jajka
120 ml gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
50 g startego żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego o smaku ziołowym
kilka plasterków szynki

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, żółty ser i olej. Dalej miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Wyciągamy ciasto i odstawiamy je do momentu, aż ostygnie. Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę. Przed podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe ;)

17 komentarzy:

  1. Bardzo interesująca propozycja, ciekawe jak smakowo...jaka wielkość formy na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma być blacha od piekarnika, nie forma na ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widzę po koncentracie pomidorowym, chyba, że autorka dopiero dopisała

      Usuń
  4. Oooo świetny pomysł, zaryzykuje w sylwestra i zrobię do wersji szpinakowej też tę wersję bo na próbę mi się już nie chce po świętach objadać ;) Szpinakową roladę robię od dawna i lubimy bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na przekąskę😊, rolada szpinakowa jest pyszna. Zobaczymy czy ta jej dorówna 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki to serek powinien być? serek topiony?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie to powinien być serek np. Almette

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie teraz pieke pomidorowy biszkpot,a wczesniej upieklam szpinakowy ( juz rolada sie chlodzi)mam nadzieje ze gosciom ( obcokrajowcy) bedzie smakowalo .Pozdrawiam i Zycze Pomyslnosci na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak udało sie? Moje właśnie stygnie ale nie wyszło czerwone bardziej pomarańczowe :(

      Usuń
    2. I jak udało sie? Moje właśnie stygnie ale nie wyszło czerwone bardziej pomarańczowe :(

      Usuń
  9. Bardzo fajny pomysł na oryginalną przekąskę, super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhhh... mi nie wyszło �� rolada pękała, nie chciała się zwijać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje opadło :-( dlaczego ? Zrobiłam z podwójnej porcji , ale wszystko jak w przepisie , moze za mało proszku m dałam łyżeczkę bo w przepisie nie ma ile proszku ?

    OdpowiedzUsuń