wtorek, 13 grudnia 2016

Ciasto cycki murzynki!

Ciasto cycki murzynki znane jest również pod nazwą pijak, gdyż daje się do niego sporą ilość alkoholu. Jest on delikatnie wyczuwalny w cieście, dzięki czemu ma on swój unikalny smak. Nie jest za słodkie, więc powinno przypasować tym, którzy lubią mniej słodkie rzeczy! Pysznie wygląda, wszystkim smakuje i szybko znika ze stołu! Idealnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach ;)

Składniki na biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto makowe:
6 białek
100 g wiórków kokosowych firmy Helio
1 szklanka gotowej masy makowej
firmy Helio1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
125 g margaryny lub masła

Składniki na polewę czekoladową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2-3 łyżki kakao

Dodatkowo:
słoiczek dżemu truskawkowego,
opakowanie okrągłych biszkoptów,
do nasączania: 100 ml wody
i 150 ml wódki, do ozdoby drażetki


Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu, oddzielamy żółtka od białek, a następnie ucieramy je z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą później łączymy z otrzymaną masą. Teraz już mieszamy delikatnie, przy użyciu jedynie łyżki. Całość wylewamy na blachę o wymiarach 25x30, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy ciasto makowo-kokosowe. 6 białek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce mieszamy masę makową, wiórki i proszek do pieczenia (nie dodajemy cukru, gdyż gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka). Do masy makowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na blachę 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut.

Zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej. W 1/3 mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Dodajemy mąkę oraz żółtka, a resztę mleka zagotowujemy w garnku. Jak już się zagotuje, to wlewamy mleko z wymieszanymi składnikami i mieszamy tak długo, aż się zagotuje i masa budyniowa zgęstnieje. Jak masa ostygła, to dodajemy do niej margarynę i miksujemy. Do blachy o wymiarach 25x30 wkładamy biszkopt, smarujemy go dżemem truskawkowym (lub innym, według uznania), przykrywamy ciastem makowo-kokosowym i porządnie nasączamy je wódką z wodą. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę budyniową. Na samym końcu układamy biszkopty (każdego nasączamy wodą z wódką i układamy na masie budyniowej, lekko dociskając). Biszkopty polewamy polewą czekoladową. W celu jej przygotowania margarynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy  cukier i kakao, a następnie mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Polewę odstawiamy, aby ostygła i następnie wylewamy na ciasto. Dekorujemy drażetkami lub rodzynkami! Smacznego!

1 komentarz:

  1. fakt jest pyszne rodzynkami zamiast koralików zalanymi czekolada wygląda bardzo realistycznie:))

    OdpowiedzUsuń