Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler!

Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Obowiązkowa pozycja to przepyszny czerwony barszcz wigilijny! Oczywiście przygotowany na bazie najlepszego zakwasu z buraków! Smak takiego barszczu jest niepowtarzalny, niezwykle intensywny, po prostu nie do podrobienia! Do takiego barszczyku polecam dodać uszka z grzybami domowej roboty, gdyż takie najlepiej smakują ;) Pychota!

Składniki na barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler:
1 kg buraków
4-5 ząbków

czosnku
3 litry wywaru z warzyw lub wody
kilka grzybów suszonych
1 kwaśne jabłko
zakwas z buraków

Przygotowanie:
Buraki obieramy, następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Starte  buraki razem z grzybami zalewamy zimną wodą lub wywarem z warzyw. Gotujemy je w garnku przez około 30 minut. Następnie całość przelewamy przez sitko. Wywar znowu stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy wcześniej przygotowany zakwas. Do barszczu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i  pokrojone w ćwiartki jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut (nie gotujemy!) Taki barszczyk najlepiej smakuje z pierożkami lub uszkami ;)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dodajemy 3 litry wywaru z warzyw lub 3 litry po prostu samej czystej wody

      Usuń

Prześlij komentarz