wtorek, 29 listopada 2016

Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką!

Śledzie w oleju z cebulką to jest coś bez czego nie wyobrażam sobie wigilii. Z resztą w ogóle nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzia w obojętnie jakiej postaci. Ryba ta ma bardzo wiele zastosowań. Dodatkowo polecam wam przepis na pyszne śledziki po kaszubsku! Wypróbujcie oba przepisy a z pewnością nie pożałujecie ;)

Składniki na śledzie w oleju z cebulką:

6-7 filetów śledziowych solonych matjasów
(najlepiej bez skóry)
3 duże cebule
200 ml oleju
1 łyżka octu

Przygotowanie:
Matjasy opłukujemy, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy od kilku do kilkunastu godzin w zależności od tego jak mocno są słone (ja akurat moczyłem całą noc). Jak jest skóra na filetach, to ją ściągamy i następnie kroimy filety w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do śledzi. Następnie całość skrapiamy łyżką octu i mieszamy. Na samym końcu dodajemy 100 ml oleju. Tak przygotowane śledzie odstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Polecam jeść ze świeżym chlebem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz