Świąteczny keks

Świąteczny keks to jedno z najprostszych ciast ucieranych, a na dodatek robi się je tylko w jednej misce! Mi akurat najbardziej kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Keks łączy w sobie wszystko co lubię, czyli skórkę pomarańczową, orzechy laskowe oraz rodzynki! Sztuką jest, by bakalie nie opadły na dno blachy podczas pieczenia, dlatego przeczytajcie jak to zrobić!

Składniki na świąteczny keks:

2,5 szklanki mąki typ 450
6 jajek
100 g oleju lub masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g dowolnych bakalii (my użyliśmy
rodzynki, orzechy laskowe, skórkę
pomarańczową oraz śliwki suszone)
dodatkowo lukier do dekoracji

Przygotowanie:
Do miski wbijamy 6 jajek i dodajemy cukier. Ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy, dodając olej (lub roztopione i schłodzone masło) oraz bakalie posypane mąką (dodajemy mąkę, by nie opadły na dno podczas pieczenia, tylko by się utrzymywały na całej powierzchni ciasta). Rodzynki najlepiej jest dobrze namoczyć, a następnie odsączyć. Natomiast w przypadku orzechów, ważne jest by je odrobinę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę a następnie wylewamy na blachę o wymiarach 28 x 11,5 cm, która wcześniej wysmarowaliśmy margaryną i posypaliśmy warstwą bułki tartej. Następnie nasze ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Najlepiej jest sprawdzić wykałaczką,

czy ciasto jest suche w środku. Na samym końcu została wam tylko dekoracja i czekanie, aż gorące ciasto ostygnie! Smacznego ;)

Komentarze