Schab gotowany 10 minut - domowa wędlina!

W porannym programie telewizyjnym oglądałem jak się robi domowe wędliny i nie spodziewałem się, że to może być takie łatwe! Postanowiłem więc spróbować zrobić swoją wędlinę! Postawiłem na schab gotowany 10 minut! Okazało się, że mięso jest idealne w smaku i dokładnie pasuje do kanapek ;) Polecam każdemu spróbować!

Składniki na domową wędlinę:

1-1,5 kg schabu
2 litry wody
1/3 - 1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu
5 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Do przygotowania schabu potrzebny jest duży garnek, do którego wlewamy wodę. Następnie do niego dodajemy pozostałe składniki, powstałą zalewę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej schab (zalewy powinno być tyle, aby zakryć cały schab), który powinien w niej się marynować przez około 4 godziny. Następnie garnek z mięsem wkładamy na ogień i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut z zegarkiem w ręku. Po upływie tego czasu, garnek ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodniejsze miejsce na całą noc (oczywiście mięso z zalewą). Następnego dnia powtarzamy czynność. Czyli wkładamy garnek na ogień, zagotowujemy i od momentu, aż całość zacznie się gotować to gotujemy jeszcze 5 minut. Garnek ściągamy z kuchenki i zostawiamy mięso w zalewie do ostudzenia. Jak już ostygnie, to mięso jest gotowe do zjedzenia. Idealnie pasuje do domowych kanapek. ;)

Komentarze

  1. Takie mięsko jest przepyszne, potwierdzam Może być np pierś indycza, karkówka. http://hit2011.blox.pl/2012/03/MIESKO-5-MINUTOWE-ALE-2-DNIOWE.html . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak gotowalam i miesko w srodku bylo lekko surowe,wiec teraz bede gotowac nieco dluzej/2 x po 10 min/

      Usuń
    2. Tak potwierdzam 5 min za krotko .

      Usuń
    3. Zawsze marynowałam mięso (każde) nacierając je mieszanką przypraw, nigdy w wodzie. Myślę, że warto spróbować, mięso wchłania wilgoć. Stałam się sknerą z powodu problemów finansowych. Wieprzowe to obecnie najtańsze mięso. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam autora pomysłu.

      Usuń
  2. Mięso jest naprawdę przepyszne , wiem bo robię takie już od dwóch lat . Każde mięso jest wspaniałe a dla mnie najlepszy jest schab , mięciutki i wilgotny . Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. dzis gotuje schabik dam znac jaki wyszedl pachnie cudnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zalewa do mięsa powinna być najpierw zagotowana z przyprawami i ostudzona?

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety te 10 min gotowania nie wystarcza ( 2X5 min)schab był surowy.Dobrze,że sprawdziłam. Gotuję dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A liczyła Pani 5 minut od momentu, aż zalewa się zagotuje czy od momentu jak wstawiła Pani na ogień?

      Usuń
    2. Az zalewa sie zagotuje. Przekroiłam na pół i bylo w środku surowe. Pogotowała dłuzej o 20 min i wyszło super. Dziekuję za przepis :)

      Usuń
  6. Czy np.można użyć innego mięsa. Karczek, boczek lub szynka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak przechować taki schab , w zamrażalniku ?
    Nie będzie potem za suchy ?

    OdpowiedzUsuń
  8. W zamrażarce nie przechowywałem, więc nie wiem jak to wygląda. Natomiast w lodówce trzymałem przez 4-5 dni, gdyż została już zjedzona ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięso jest pyszne a zalewy można ugotować żurek..jest przepyszny,ja dodaję więcej czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  10. a po co ten majonez?mieso nim nasmarowacz czy co?ps jeszcze nie jadlem zurku robionego na majonezie

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak robiłam,ale przyprawami obtaczałam schab,wstawiałam do lodówki na całą noc a rano owijałam w pieluchę tetrową i wkładałam do garnka z wodą.Gotowałam 15 min.z jednej strony po tym czasie przekładałam na drugą stronę.A potem studziłam całość i na kanapki lub na gorąco na obiad

    OdpowiedzUsuń
  12. Od lat robię własny żurek (surowiec na zupę). Nigdy się nie zepsuł, im dłużej dojrzewa, tym lepszy. Każdy go przygotuje, nawet największy gamoń kulinarny. Witam w klubie gamoni, ja też nim jestem. Żurek - mąka żytnia, barszcz biały - mąka pszenna. Każda się zakwasi. Przepis mogę podać na priv. Wystarczy podać adres kontaktu: Grażyna Zdunek-Chojecka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz