Rolada szpinakowa z łososiem

Tak się składa, że w zamrażarce miałem szpinak, a w lodówce łososia wędzonego na zimno. Zbytnio nie miałem pojęcia co z tym zrobić, więc poszperałem w internecie i oto efekt - rolada szpinakowa z łososiem. Jest to danie typowo na imprezę, idealna przystawka, którą z pewnością zaskoczysz znajomych! Tak się składa, że niedługo Andrzejki więc musisz wypróbować ;) Znajomi na pewno będą chcieli od Ciebie przepis!

Składniki na roladę szpinakową z łososiem: 

450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
150 g łososia wędzonego na zimno
150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy sól i pieprz. Następnie ściągamy go z ognia, by ostygnął. Wbijamy do niego 3 żółtka, a pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Szpinak z żółtkami miksujemy na jednolitą masę i następnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (na kształt prostokąta). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż placek ostygnie. Jak już osiągnie temperaturę pokojową, to przewracamy go na drugą stronę (chodzi o to, by nierówna część placka była wewnątrz). Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy równomiernie serek, a następnie układamy plastry wędzonego łososia. Całość zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę wstawiamy do lodówki na około 1 godz. Kroimy w plastry i gotowe ;)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu, ale grzanie ma być włączone góra-dół

      Usuń
  2. Jakie wymiary tej blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłem na takiej od piekarnika, czyli 30x30

      Usuń
  3. A co jesli mamy swiezy szpinak ? Parzymy czy gotujemy ? Jak dlugo ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo od przygotowania może być w lodówce do podania na stół
    Myślę tu o przygotowaniu w sobotę i podać w poniedziałek

    OdpowiedzUsuń
  5. proponują polać sokiem z całej cytryny na łososia. A serek almette najlepiej śmietankowy, ale nadaje się chrzanowy , jogurtowy i z bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  6. I koniecznie ciasto po upieczeniu trzeba ściągnąć papier i zwinąć w ściereczkę i poczekać na ostygnięcie inaczej póżniej ciasto będzie sie łamać. Łososia nie dajemy do końca ciasta, bo przy rolowaniu będzie się zsuwał i wypłynie poza ciasto. Ja tak 5-7 cm od brzegu kończę układanie ryby.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rewelacja! Rolada udała się za pierwszym podejściem. Oby jak najwięcej takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz