środa, 9 listopada 2016

Rogaliki - 3 składniki!

Rogaliki - 3 składniki! Aż trudno uwierzyć, by zrobić tak pyszne rogaliki wystarczą tylko 3 składniki! Dodatkowo, nie używamy drożdży, więc nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie! Mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy i gotowe! Prawda, że proste? Mi osobiście baaaaaardzo przypasowały! Do kawki w sam raz ;) 

Składniki na ciasto (ok. 20 szt.):
3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka gęstej śmietany 18%

250 g margaryny lub masła

opcjonalnie jajko (do posmarowania rogalików)
nadzienie (ja akurat miałem dżem truskawkowy,
lecz może być każda inna konfitura,
budyń bądź nutella)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, rozwałkujemy je i wycinamy trójkąciki, z których będziemy lepić rogaliki. Do środka nakładamy nadzienie, zawijamy, układamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały ładny złocisty kolor. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem! Wyglądają smakowicie i tak smakują :)

38 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bez rozpuszczania, można na drobniejsze kawałki pokroić by ciasto można było łatwiej wyrobić

      Usuń
    2. proszu do pieczenia też nie dodajemy ?

      Usuń
    3. Bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek czy sody oczyszczonej ;)

      Usuń
    4. Robilam..sa pyszne

      Usuń
    5. super o to chodzi ,zeby nie byly pracochlonne powodzenia

      Usuń
  2. A zamiast margaryny może być masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłem margaryny, jak wyjdzie z masłem to nie wiem

      Usuń
    2. Ja robię z masłem i jest OK :D

      Usuń
    3. a mozna je zamrazac?

      Usuń
    4. Proszę bardzo jak wyszlo��
      Rozplynelo mi się wszystko na blachę i gotuje...

      Usuń
  3. wyszły pyszne :) tak łatwe ,że moja 8 lenia córka sam je zrobiła :) polecam :) u nas wersja z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki rewelacyjne ! Mnie smakowały najlepiej na drugi dzień , załapałam sie na dwie ostatnie sztuki 😁

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły mi strasznie krzywe, jakie trójkąty wycinać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kładziemy talerz na rozwałkowane ciasto wycinamy koło i dzielimy na osiem trójkątów wtedy będę wszystkie równe

      Usuń
  6. Bardzo pyszne rogaliki wyszły. Sprawdzone w 100 % na pewno każdemu wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam właśnie robię rogale już minęło 30 minut a ciasto jest miękkie klei się i nie da.sie rozwałkować co robić teraz

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogaliki wyszły rewelacyjne,kruche.Ciasto podobne do ciasta francuskiego,przepis zagosci u mnie na dłużej.Ciasto jest tak uniwersalne,że można pasztecki lub mięso w nim zrobić.Pomysłów jest dużo.Dziękuje za pzepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz będę robić rogaliki :) jestem poczatkująca, czy jesli do srodka wsadzę kostkę czekolady to ona sie nie wyleje? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w piekarniku gazowym troszkę balde od góry wychodzą i ja trzymałam ok 30 minut na 4-5 poziomie temperatury piekarnika. Bez cukru, ale w smaku są OK. Warto spróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobre :) jednak następnym razem dodam trochę cukru do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zamiast smietany dalam yogurt grecki i byly super

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy może być mąka żytnia lub pelnoziarnista.?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszły mi surowe w środku
    Nie mam pojęcia dlaczego ��

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie ma być grube ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmmm podobno zrobilam je wczoraj. Wyszlo ich okolo 30szt bo robilam mniejsze, z powidlami sliwkowymi. Pisze podobno bo dziwnie zniknely. Nikt sie nie przyznaje ze zjadl. Znikaly nawet cieple. Pyszne bylo

    OdpowiedzUsuń
  17. Są pyszne....u Mnie robione co drugi dzień ....

    OdpowiedzUsuń
  18. Są piękne tylko dlaczego całe nadzienie mi wypłyneło?

    OdpowiedzUsuń
  19. Sa fenomenalne wpisuje do moich stalych przepisow ,ktore robie.Szybkie, tanie, przepyszne i moge jesc jako diabetyk.Musze wyprobowac jakie wyjda mi z nadzieniem pierogowym (kapusta z grzybami).

    OdpowiedzUsuń
  20. A czym mozna dodac 30% smietane zamiast 18%??

    OdpowiedzUsuń
  21. Naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń