środa, 2 listopada 2016

Pieczona karkówka z pieczarkami


Karkówka to mięso, które po odpowiedniej obróbce termicznej rozpływa się w ustach. Moim ulubionym przepisem z tym rodzajem mięsa jest właśnie pieczona karkówka z pieczarkami! Jest to idealne danie na każdą okazję! U mnie najbardziej się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach. Po prostu wszyscy ją uwielbiają! Polecam ją i Wam ;)

Składniki na pieczoną karkówkę z pieczarkami:

1,5 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
papryka słodka, czosnek, majeranek, cząber
sól, pieprz

Składniki na sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
8 łyżek wody
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na kawałki, a następnie obtaczamy ją w ziołach i zostawiamy na minimum 3-4 godziny (najlepiej na noc) w chłodnym miejscu lub lodówce. Jak już się nam ładnie zamarynuje i trochę skruszeje, to obtaczamy ją w mące i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. Układamy ją na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na mięso kładziemy pokrojone w talarki pieczarki. Na samą górę zaś układamy pokrojoną w piórka cebulkę. Warzyw nie podsmażamy, wszystko dojdzie w piekarniku. Na samym końcu wszystko polewamy sosem, który powstał poprzez wymieszanie wszystkich składników do niego potrzebnych. Naczynie żaroodporne z zawartością wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia żaroodpornego, by wszystko się przyrumieniło. Mięso powinno być kruche i rozpływające się w ustach, natomiast warzywa ładnie spieczone ;)



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten przepis :-) Taką karkówkę robię od ładnych kilku lat i wciąż znajdują się osoby, które zachwycają się tym daniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Z chęcią wypróbuję Twój przepis. Zapowiada się obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. robię podobnie , ale plastry karkówki smaruję ketchupem i na noc do lodówki .
    potem do szybkowara - karczek , plastry cebuli i kiszony ogórek w plasterki , pół szklanki wody i gotujemy - pyszne mięsko i super sosik !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie się zapowiada! Na pewno wypróbuję!

      Usuń
    2. Jak długo w szybkowarze dopiero uczę się gotowania w tym cudownym garnku.Pozdrawiam.

      Usuń
    3. w szybkowarze okolo 15 minut,nie wiécej bo sié rozgotuje

      Usuń
  4. I na pewno trzeba ją piec aż 2h w 200 stopniach???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No około 2 godzin. W zależności od tego jaki kto ma piekarnik.

      Usuń
  5. Sos na szybko: ketchup pikantny!
    Ja robiłam swoją w 200 stopniach na 1,5 h i wyszła idealnie krucha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast pieczarek dodajcie grzyby suszone z lasu. Ja dodaję jeszcze jabłka umyte i pokrojone na ćwiartki. Pychotka! !!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robię tak żeberka. Czad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A szynka wieprzowa może być?

    OdpowiedzUsuń
  9. Maggi zamiast sosu sojowego? Akurat nie mam, a mam smakę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do tej karkówki dodałbym ogórki kiszone ale z beczki.Smak wyborny!

    OdpowiedzUsuń