niedziela, 27 listopada 2016

Chrupiące pieczarki w serowym cieście


Początkowo miałem zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym, lecz na blogu Kulinarne Przeboje znalazłem przepis na panierowane pieczarki! Zmieniłem więc swoje plany i okazało się, że był to bardzo dobry pomysł! Są one chrupiące i bardzo smaczne. Po prostu przekąska idealna, którą musicie wypróbować! 

Składniki na chrupiące pieczarki w serowym cieście:

500 g pieczarek
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich
20 g startego żółtego sera
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie posypujemy je pieprzem, solą oraz słodką papryką i odstawiamy w chłodne miejsce. Jajka dokładnie mieszamy z mąką pszenną, przyprawami i startym serem tak, byśmy otrzymali jednolite ciasto bez żadnych grudek. Wcześniej przygotowane pieczarki obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Najlepiej by było go tyle, by zakrył pieczarki w 1/3. Wykładamy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polecam spróbować z sosem czosnkowym ;)

3 komentarze: