czwartek, 24 listopada 2016

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe są bardzo lekkie i puszyste. Nazywają się tak dlatego, że do ciasta dodaje się ubitą pianę z białek, dzięki której ciasto jest niezwykle puszyste. Usmażone są trochę grubsze od tych tradycyjnych, ale moim domownikom akurat te bardziej przypadły do gustu ;) Z bitą śmietaną oraz owocami to po prostu idealny obiad na słodko czy deser! 

Składniki na naleśniki biszkoptowe:

2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki typ 450
szczypta soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy je z mlekiem oraz cukrem. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę, ciągle mieszając. W kolejnym kroku do ciasta dodajemy olej i dalej mieszamy. W osobnym garnku ubijamy na sztywną pianę oddzielone białka ze szczyptą soli. Otrzymaną pianę dodajemy do miski z ciastem i potem już mieszamy delikatnie łyżką, by ciasto było puszyste. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Olej dodajemy tylko podczas smażenia pierwszego naleśnika (przy późniejszych plackach nie musimy już go dodawać). Podajemy z owocami i bitą śmietaną! Smacznego ;)

1 komentarz: