środa, 30 listopada 2016

Najlepsze pierniczki świąteczne!

Już czas powoli robić świąteczne pierniczki, więc przedstawiam wam swój przepis! Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ są od razu miękkie! Wystarczy tylko kilka składników, aby zrobić takie przysmaki na Mikołajki! Dodatkowo o pomoc w dekorowaniu takich pyszności możesz poprosić swoich domowników. Mówię Wam zabawa jest przednia! Takie ciasteczka oczywiście można powiesić na choince, lecz ja bardziej wolę je zjeść! ;)

Składniki na najlepsze pierniczki świąteczne:

500 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g płynnego miodu
200 g cukru pudru
1 opakowanie przyprawy do pierników 

Przygotowanie:
Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników oraz cukrem pudrem. Najważniejsze, by soda oczyszczona była dobrze rozprowadzona, gdyż w przeciwnym wypadku niektóre pierniki mogą być lekko słonawe. Dodajemy margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i płynny miód (najlepiej włożyć słoik do letniej wody i go rozpuścić). Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy nasze ciasto. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczków nie układamy zbyt ciasno, gdyż podczas pieczenia odrobinę urosną. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu dekorujemy pierniczki według upodobań. My użyliśmy pisaków, które kupicie w prawie każdym sklepie oraz lukru własnej roboty! ;)

2 komentarze: