wtorek, 1 listopada 2016

Ciasto krówka

Krówka jest bardzo słodkim ciastem. Tak się składa, że ja bardzo lubię takie słodkości! Mam nadzieję, że Wy też! Warto zwrócić uwagę, że nie potrzebujemy piec biszkoptu, by sporządzić to ciasto. Moim sekretnym składnikiem jest dżem truskawkowy! Dlatego polecam spróbować ten przepis ;)

Składniki na ciasto:

500 g mąki typ 450
250 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
odrobina przyprawy do piernika

Składniki na masę budyniową:
550 ml mleka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
250 g masła

Dodatkowo puszka kajmaku i słoik dżemu truskawkowego!

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę wbijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę (sodę musimy dobrze rozprowadzić, bo jak nie to miejscami ciasto będzie słonawe). Dzięki odrobinie miodu ciasto ma ładną żółtawą barwę.

Otrzymane ciasto dzielimy na 3 części, które następnie wsadzamy do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i pieczemy każdy placek w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. W międzyczasie możemy zabrać się za przygotowanie masy budyniowej. Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy, by nie było grudek. Następnie dodajemy żółtko i dalej mieszamy. Gdy mleko z cukrem już się zagotuje, to wlewamy do niego powstałą masę, ciągle mieszamy, by nie było grudek. Trzeba również uważać, by nic się nie przypaliło. Mieszamy do momentu, aż nasz budyń się zagotuje. Powstałą masę budyniową ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy 250 g masła i miksujemy na jednolitą masę. Tak powstałą masę nakładamy na jeden płat ciasta. Przed nakładaniem masy budyniowej, ciasto skrapiamy wodą z cytryną. Przykrywamy ją drugim plackiem. Następnie kładziemy warstwę dżemu (może być też masa budyniowa, lecz mi bardziej smakuje z dżemem). Przykrywamy trzecim płatem i na samej górze rozprowadzamy równomiernie kajmak. ;)

3 komentarze:

  1. ale musi być pyszne to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak dobrze, że chyba okruszka nawet bym nie zostawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, sama słodycz, uwielbiam))

    OdpowiedzUsuń