Karpatka

Jeżeli nie wiecie jakie ciasto zrobić na weekend to już wam podsuwam pomysł! Przepyszna karpatka! Jest to ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż moja mama je zawsze robiła na urodziny moje lub rodzeństwa. Bardzo lubiłem jej pomagać podczas przygotowywania kremu, gdyż ja z moją mamą używałem glinianej miski, w której rozcieraliśmy krem ;) Zobaczcie przepis!

Składniki na ciasto:

6 jajek
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
2 żółtka
250 g margaryny
sok z połówki cytryny

do dekoracji cukier puder


Przygotowanie:
W celu przygotowania ciasta margarynę rozpuszczamy w wodzie do momentu, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potem ściągamy z ognia. Jak ciasto ostygnie, to dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Uzyskana masa powinna być jednolita, ciasto dzielimy na dwie części. Blachę, na której będziemy piec placki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (na złoty kolor), przez około 20 minut. W taki sam sposób pieczemy drugą połówkę ciasta. Zabieramy się za przygotowanie kremu. Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach mleka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i dodajemy żółtka. Jak wszystko dobrze wymieszamy, to wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu aż całość się zagotuje. Ważne jest by ciągle mieszać, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek.

Odstawiamy do ostygnięcia. Jak już budyń osiągnie temperaturę pokojową, to mieszamy go z margaryną i wkrapiamy sok z cytryny. Uzyskana masa powinna być jednolita i bez grudek. Następnie ją rozprowadzamy na jednej połówce ciasta i przykrywamy drugą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem ;) Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda niezwykle apetycznie, to jedno z moich ulubionych polskich ciast, a we Francji wszyscy moi znajomi je uwielbiają, na pewno wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angie

    OdpowiedzUsuń
  2. karpatka zrobiona pierwszy raz w zyciu wyszla rewelecyjne ciasto super a krem pyszny :) przepis bardzo prosty i miary idealne dla mnie tzn np pol szklanki a nie np 28dkg:)bede czesto zagladac na bloga Pozdrawiam Madu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na jaki rozmiar brachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rozmiar blachy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz