Karkówka po cygańsku

Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste!

Składniki na karkówkę po cygańsku:

około 1,5 kg karkówki
250 g pieczarek
3 cebule
2 czerwone papryki
3-4 kiszone ogórki
sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny,
papryka słodka

Składniki na sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi,
papryka słodka

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na drobne kawałki posypujemy przyprawami i zostawiamy w lodówce na około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, wyciągamy ją z lodówki i obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso zarumieni się z obu stron. Przekładamy je z patelni do naczynia żaroodpornego. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa układamy warstwami na karkówce. Teraz zabieramy się za sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos (oprócz wody) i wyciskamy do nich czosnek. Wodę, która została wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dzięki temu wydobędziemy smaki, które zostały na patelni. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek.

Następnie układamy warstwę z pokrojonej w kosteczkę papryki czerwonej i ogórków kiszonych. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 - 2 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i soczyste ;) Po prostu rozpływa się w ustach!

Komentarze

  1. Napisane że pod przykryciem

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę upiec tak karkówke w całości ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, a czym zastąpić ocet winny, którego na dzień dzisiejszy nie posiadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj kupić z czerwonego wina z Kamisa-rewelacja!

      Usuń
  4. jutro robie na obiad :) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj też mam karkówkę - w postaci kotletów a'la schabowe. Dostałam ładny kawałek i żal było skroić na gulasz. Podam z tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Do tego mam wczorajszy sos grzybowy po kurczaku w grzybach (sosu zawsze trochę zostaje, więc go wykorzystuję do innych potraw). A Twój przepis jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam ją już 2 razy pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę spróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. A JA ROBIĘ Z KARKÓWKI GULASZ W BARDZO PROSTY SPOSÓB
    1 KG KARKÓWKI,1 KG PIECZAREK,1 KG CEBULI,1 KG PAPRYKI RÓŻNOKOLOROWEJ
    WSZYSTKO KROJE W KOSTKĘ WIĘKSZĄ I WKŁADAM DO GARNKA ,SOLĘ ,PIEPRZĘ I GOTUJĘ .BEZ WODY .NA KONIEC MOŻNA DODAĆ PRZECIERU I INNYCH PRZYPRAW DO SMAKU.PYCHOTA.POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  9. jest zaje..... robiłem 3 razy warto spróbować raz zrobiłem na imprezkę zniknęło w oka mgnieniu

    OdpowiedzUsuń
  10. A kiedy ten sos wlać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed włożeniem do piekarnika ;)

      Usuń
    2. Na tą paprykę i ogórki?

      Usuń
    3. Na warstwę pieczarek, tak jak w przepisie

      Usuń

Prześlij komentarz