niedziela, 20 listopada 2016

Karkówka po cygańsku

Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste!

Składniki na karkówkę po cygańsku:

około 1,5 kg karkówki
250 g pieczarek
3 cebule
2 czerwone papryki
3-4 kiszone ogórki
sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny,
papryka słodka

Składniki na sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi,
papryka słodka

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na drobne kawałki posypujemy przyprawami i zostawiamy w lodówce na około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, wyciągamy ją z lodówki i obtaczamy w mące i następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso zarumieni się z obu stron. Przekładamy je z patelni do naczynia żaroodpornego. Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Warzywa układamy warstwami na karkówce. Teraz zabieramy się za sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos (oprócz wody) i wyciskamy do nich czosnek. Wodę, która została wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dzięki temu wydobędziemy smaki, które zostały na patelni. Mieszamy do momentu, aż będzie on w miarę jednolity i wylewamy na warstwę pieczarek.

Następnie układamy warstwę z pokrojonej w kosteczkę papryki czerwonej i ogórków kiszonych. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 - 2 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, by nadmiar wody odparował i sos zgęstniał. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i soczyste ;) Po prostu rozpływa się w ustach!

23 komentarze:

  1. Napisane że pod przykryciem

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę upiec tak karkówke w całości ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, a czym zastąpić ocet winny, którego na dzień dzisiejszy nie posiadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj kupić z czerwonego wina z Kamisa-rewelacja!

      Usuń
  4. jutro robie na obiad :) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj też mam karkówkę - w postaci kotletów a'la schabowe. Dostałam ładny kawałek i żal było skroić na gulasz. Podam z tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Do tego mam wczorajszy sos grzybowy po kurczaku w grzybach (sosu zawsze trochę zostaje, więc go wykorzystuję do innych potraw). A Twój przepis jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam ją już 2 razy pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę spróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. A JA ROBIĘ Z KARKÓWKI GULASZ W BARDZO PROSTY SPOSÓB
    1 KG KARKÓWKI,1 KG PIECZAREK,1 KG CEBULI,1 KG PAPRYKI RÓŻNOKOLOROWEJ
    WSZYSTKO KROJE W KOSTKĘ WIĘKSZĄ I WKŁADAM DO GARNKA ,SOLĘ ,PIEPRZĘ I GOTUJĘ .BEZ WODY .NA KONIEC MOŻNA DODAĆ PRZECIERU I INNYCH PRZYPRAW DO SMAKU.PYCHOTA.POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  9. jest zaje..... robiłem 3 razy warto spróbować raz zrobiłem na imprezkę zniknęło w oka mgnieniu

    OdpowiedzUsuń
  10. A kiedy ten sos wlać?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja nie rozumiem o co chodzi z ta woda co wylewamy na patelnie .... nie napisane jest czy ten sos laczymy z ta woda potem?

    OdpowiedzUsuń
  13. ludzie, czy aż tak ułomni jesteście? woda na patelnii bo po smażeniu mięsa zostało to co najlepsze, smak i aromat.zawsze się tak robi sosy

    OdpowiedzUsuń
  14. ....to mięso....

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie dodatki ziemniaczki czy co ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bez dodatków to danie jest super bo jest dużo warzyw. Ale jako dodatek sprawdzi się kasza burgul.

      Usuń