Kapuśniaczki z TYLKO 5 składników!

Kolejny ciąg potraw sugerowanych przeze mnie na wigilię. Wcześniej robiłem już paszteciki z mięsem mielonym, lecz były one z ciasta drożdżowego. Teraz prezentuję wam wersję wigilijną, czyli kapuśniaczki! Są bardzo proste w wykonaniu, gdyż ciasto składa się z 3 składników, a na farsz potrzebujemy tylko kapustę kiszoną i suszone grzyby! Musicie spróbować ;)

Składniki na ciasto (około 30 sztuk):

3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka gęstej śmietany 18%
250 g margaryny lub masła
sól

Składniki na farsz:
około 1 kg kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów
kminek, sól, pieprz, 2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oleju 1 jajko (do posmarowania pasztecików)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Następnie wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie odmaczamy kapustę, a następnie gotujemy ją w wodzie, aż zmięknie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W drugim garnku gotujemy suszone grzyby, tak by napęczniały. Jak kapusta i grzyby się ugotują, to je razem mieszamy. Następnie dodajemy olej i doprawiamy przyprawami do smaku. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. W kolejnym kroku nakładamy na nie farsz i zawijamy w rulon. Kroimy w mniejsze kawałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miały ładny, złocisty kolor. Tak przygotowane kapuśniaczki układamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem. Paszteciki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu! Polecam z czerwonym barszczem! Smacznego ;)

Komentarze

Prześlij komentarz