sobota, 26 listopada 2016

Ryba w cieście z warzywami

Tak się składa, że w lodówce miałem halibuta. Nie chciałem go zjeść po prostu smażonego z frytkami, tylko miałem ochotę na coś innego. Wpadłem na pomysł przygotowania ryby w cieście z warzywami! Jest on oczywiście smażony, lecz nie jest to zwykła panierka. Po usmażeniu nasza ryba jest chrupiąca i mięciutka ;) Do tego warzywa, które idealnie się komponują z halibutem. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole! ;)

Składniki na rybę w cieście:

500 g fileta z halibuta (może być inna ryba z białym mięsem)
sok z połówki cytryny
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 ml wody
1 łyżka wiórków kokosowych
5 łyżek płatków kukurydzianych
100 ml oleju kokosowego (może być inny)
sól, pieprz

Składniki na sos z warzywami:
2 pomidory
1 cebula
1 mała cukinia
sok z połówki cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz, papryka chilli
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na kawałki, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. W międzyczasie zabieramy się za ciasto. Do miski wbijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki. Płatki kukurydziane możemy trochę pokruszyć, by lepiej nam się przylepiły do ryby. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek z mąki. Wrzucamy naszą rybę do ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie rozgrzewamy patelnię i rybę w cieście smażymy na głębokim oleju, z obu stron, aż się zarumieni. Jak ryba się usmaży, to ściągamy ją na talerz.

W międzyczasie możemy pokroić cebulę i pomidory w kosteczkę, natomiast cukinię w cieniutkie talarki. Cebulę smażymy w woku, następnie dodajemy pomidory i cukinię. Smażymy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na samym końcu do woka przekładamy usmażoną rybę i delikatnie mieszamy. Można podawać z ryżem lub po prostu z chlebkiem! Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Probowalam i wyszlo rewelacyjnie, zreszta jak wiekszosc przepisow Prezesa ��

    OdpowiedzUsuń