Jajka faszerowane pastą z awokado

Awokado ma bardzo specyficzny smak i nie mieliśmy zbytnio pojęcia co z nim zrobić. Więc przemknął nam gdzieś przepis na faszerowane jajka z pastą z awokado, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Często na imprezach podajemy jajka gotowane na twardo z majonezem, dlatego ten przepis może być wspaniałą alternatywą na to co robiliście dotychczas ;)


Składniki na pastę z awokado:

4 jajka
2 ząbki czosnku
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Przed gotowaniem jajka wyciągamy z lodówki, by ociepliły się do temperatury pokojowej. Następnie wrzucamy je do osolonej wody (nie wrzącej, bo wtedy jajka mogą popękać). Gotujemy je na twardo, czyli przez około 5 minut. Następnie ściągamy garnek z jajkami z ognia i zalewamy go zimną wodą. Wszystkie jajka obieramy dokładnie ze skorupki. Jajka kroimy na połówki i wykrawamy z nich żółtko z odrobiną białka, tak by powstała taka mała łódeczka. Następnie to co wycięliśmy siekamy na drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy jajka, awokado, czosnek, majonez i szczypiorek. Na samym końcu doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Powstałym farszem napełniamy nasze łódeczki i gotowe ;)


Komentarze

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz