piątek, 11 listopada 2016

Ciasto 3 bit - bez pieczenia!

Ciasto 3 bit - bez pieczenia to prostu deser, którym zachwycisz swoją rodzinę oraz znajomych. Dodatkowo idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zazwyczaj ciasta bez pieczenia robi się na herbatnikach, lecz ja użyłem solonych krakersów, które idealnie komponują się z słodką masą czekoladową oraz aksamitnym budyniem!

Składniki na masę budyniową:

1 żółtko
4 łyżki mąki pszennej typ 450
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
250 g margaryny
3 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo 300 g krakersów, puszka
masy czekoladowej (może być masa
kajmakowa), 500 ml śmietanki 36%,
gorzka czekolada do dekoracji


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, budyń oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Na samym końcu dodajemy żółtko i znowu mieszamy.. Tak przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Jak budyń się zagotuje, to potem zostawiamy go do ostygnięcia. W międzyczasie możemy wyłożyć blachę (o wymiarach 23x28 cm) pierwszą warstwą krakersów. Jak masa budyniowa osiągnie temperaturę pokojową, to dodajemy kostkę margaryny i miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę, wykładamy na pierwszą warstwę krakersów i przykrywamy następną.

Teraz równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową i znowu przykrywamy ją warstwą krakersów. Na samej górze znajdzie się bita śmietana. Moim sposobem na szybkie ubicie śmietanki, jest jej schłodzenie w zamrażarce (zawsze mi wychodzi ;). Górę posypujemy startą gorzką czekoladą ;) Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności :) I w dodatku takie proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam to ciasto juz nie raz pycha jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto bez pieczenia, nie ma sobie równych

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast margaryny do budyniu dodaję masło ale to już jak kto woli. Idealne ciasto do gorzkiej kawy. Uwielbiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super no bez pieczenia -dziekuje -wyprobuje .

    OdpowiedzUsuń
  6. Latem do śmietany dodać fix czy nie jest to konieczne? Boję się że śmietana zjedzie

    OdpowiedzUsuń