Wieprzowina w curry

Tym razem moim daniem obiadowym była wieprzowina curry z ryżem. Mięso wieprzowe od drobiowego różni się tym, że według mnie po ugotowaniu jest znacznie delikatniejsze i można nawet powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Z kurczakiem trzeba uważać, gdyż zbyt długie smażenie go na patelni może spowodować, że mięso będzie suche i twarde. Dlatego uważam, że wieprzowina lepiej nadaje się do tego dania ;)

Składniki na wieprzowinę curry:
600 g mięsa wieprzowego najlepiej z szynki lub łopatki
2 duże cebule
2 łyżki oleju
2 czerwone papryki
pieprz, sól, 1 łyżka curry, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy na niego wcześniej przygotowane mięso. Obsmażamy je z każdej strony, dodajemy sól i pieprz, a potem odstawiamy na bok. To samo robimy z cebulą, którą wcześniej pokroiliśmy w piórka. Najlepiej by była usmażona na piękny złocisty kolor.

Do cebuli można dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, którą smażymy do momentu aż zmięknie. Wszystko wrzucamy do jednego garnka, patelnię po mięsie warto wypłukać jeszcze odrobiną wody i również wlać do tego samego garnka (w tłuszczu znajduje się najwięcej smaku), dodatkowo zalewamy 1,5 szklanki wody. Całość dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i lekko rozpadające się. Na koniec dodajemy przyprawy. W międzyczasie możemy zabrać się za dodatki. Ja akurat to danie zjadłem z ryżem, co nie znaczy, że trzeba je jeść tylko z ryżem. Można spróbować z kaszą jaglaną czy kuskus. Smacznego i zachęcam do jak najszybszego wypróbowania ;)

Komentarze

  1. Coś w tym jest. Właśnie dziś naszła mnie myśl by w najbliższym czasie przygotować kurczaka curry, ale po lekturze Twojego wpisu, może skuszę się by zastąpić go wieprzowiną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, każde mięso ma swój inny sposób przygotowania. Ja osobiście bardziej preferuję wieprzowinę ;)

      Usuń

Prześlij komentarz