Tarta ze szpinakiem i serem feta

Na tartę jest bardzo wiele pomysłów, można ją przygotować w wersji na słodko - tarta z jabłkami, a nawet w wersji wegetariańskiej. Teraz postawiłam na tą drugą! Znalazł się w niej pyszny szpinak oraz ser feta, który bardzo lubię. Polecam wypróbować moją tartę w wersji na słono, a na pewno się nie zawiedziecie!


Składniki na tartę ze szpinakiem i serem feta:
1,5 szklanki mąki tortowej typ 450
125 g margaryny lub masła
1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
250 g sera feta
2 ząbki czosnku 
1 jajko
2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
pieprz, sól, ostra papryka
100 g sera tartego



Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy żółtko, dodajemy margarynę i szczyptę soli, a następnie szybko zagniatamy. Tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie możemy przygotować resztę składników. Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, gdy odparuje cała woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. O cho! Tarta już chyba się podpiekła, wyciągamy ją z piekarnika. Na spodzie układamy szpinak. Następnie całość polewamy sosem. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy śmietanę oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Dodajemy ulubione przyprawy i wylewamy na szpinak. Całość posypujemy tartym serem. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Taką tartę można jeść bez żadnych sosów lub (tak jak w moim przypadku) z sosem czosnkowym ;)



Komentarze