wtorek, 18 października 2016

Tarta z brokułami i serem feta

Na tartę jest bardzo wiele pomysłów, można ją przygotować w wersji na słodko - tarta z jabłkami, a nawet w wersji wegetariańskiej. Teraz postawiłem na tą drugą! Znalazły się w niej pyszne brokuły, pomidory oraz ser feta, który bardzo lubię. Całość została polana pysznym sosem na bazie śmietany, jajek oraz sera feta! Brzmi pysznie i zdrowo, czyż nie? 

Składniki na tartę z brokułami i serem feta:
1,5 szklanki mąki tortowej typ 450
125 g margaryny lub masła
1 żółtko
szczypta soli
1 brokuł
2 pomidory

Składniki na sos:
1 jajko
2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
pieprz, sól, ostra papryka
150 g sera feta (może być półtłusty lub tłusty)



Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy żółtko, dodajemy margarynę i szczyptę soli, a następnie szybko zagniatamy. Tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie możemy przygotować resztę składników. Brokuła myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Natomiast pomidory kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu, aż wyparuje z nich woda. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. O cho! Tarta już chyba się podpiekła, wyciągamy ją z piekarnika i układamy na niej różyczki brokuła, a potem warstwę z pomidorów. 
Następnie całość polewamy sosem. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy śmietanę oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Dodajemy ulubione przyprawy i wylewamy na warzywa. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Taką tartę można jeść bez żadnych sosów lub (tak jak w moim przypadku) z sosem czosnkowym ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz