niedziela, 30 października 2016

Extra szybkie zapiekanki!

Extra szybkie zapiekanki  to moja propozycja na dzisiejszą kolację! Oczywiście dodatki są dowolne, każdy dodaje takie jak lubi. W moim przypadku znalazła się kiełbasa, cebula, ser oraz prażona cebulka ;) A i bym zapomniał! Oczywiście dodałem tutaj pyszny sos pomidorowo-paprykowy! Najlepiej smakuje, gdy bagietki są świeże, to po upieczeniu są baaaardzo chrupiące ;)

Składniki na extra szybkie zapiekanki (6 szt.):

2 kiełbasy
2 duże cebule
20 dag szynki
0,4 kg pieczarek
sos pomidorowo-paprykowy lub przecier pomidorowy (słoiczek wystarczy)
3 bagietki
20 g sera żółtego (najlepiej tartego)

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jak się zarumieni to dokładamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz szynkę, doprawiamy pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy tak długo, aż odparuje z nich woda, a następnie solimy (jakbyśmy wrzucili surowe, to woda wyciekła by na bułkę i byłaby gumowa). Bagietki kroimy na pół i każdą część smarujemy sosem pomidorowo-paprykowym (w przypadku gdy używamy przecier, to mieszamy go z kiełbasą, szynką i cebulą na patelni). Następnie nakładamy kiełbasę z cebulą, a na samą górę pieczarki. Zapiekanki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach przez około 10 minut. Następnie po upływie tego czasu na górę wrzucamy tarty ser i dalej pieczemy do momentu aż się ładnie rozpuści. Górę można posypać prażoną cebulką ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz