Śledziki po kaszubsku

Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce, zaraz obok karpia. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tej ryby. Jest śledź w oleju, giżycki i wiele, wiele innych. Ja tym razem przedstawiam moje ulubione, czyli śledziki po kaszubsku. Z dodatkiem rodzynek sułtańskich oraz smażonej cebulki wszystko smakuje wyśmienicie! Do niedawna, sam nie lubiłem śledzi, lecz te zasmakowały baaaardzo ;)

Składniki na śledziki po kaszubsku:
0,5 kg filetów śledziowych solonych (matjasy) lub marynowanych

2 duże cebule
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
1 łyżka papryki słodkiej
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta papryki chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Filety śledziowe przepłukujemy w wodzie. Odstawiamy je na cedzak. W międzyczasie możemy zabrać się za farsz. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Następnie dusimy ją pod przykryciem przez około 10 minut. Trzeba uważać, by nic się nie przepaliło. Można dolać odrobinę wody. Jak cebula nam zmięknie to dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem koncentratu pomidorowego). Wszystko dokładnie mieszamy i znowu dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy do ostudzenia. Wracamy do śledzi, które kroimy w kosteczkę. Następnie mieszamy je z ostudzonym farszem. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na cały dzień, by się przegryzły. Podawać z pieczywem ;) Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz