Pyszna strucla drożdżowa z gruszkami

Dojrzewające jesienne gruszki to jest to co lubię. W połączeniu z cieplutkim ciastem drożdżowym daje nam pyszną strucle z gruszkami! Ciasto to najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z pieca. Dla mnie jest to jeden ze smaków dzieciństwa, gdyż moja babcia to często robiła. Ponadto dodatek cynamonu oraz miodu tworzy coś, czemu nikt się nie oprze!

Składniki na strucle drożdżową z gruszkami:

50 g drożdży
szklanka mleka
1,5 szklanka cukru
2 jajka
4-5 szklanek mąki tortowej typ 450
szczypta soli
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
2 kg gruszek

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru

Przygotowanie strucli drożdżowej z gruszkami:
Przepis ten polecam rozpocząć od prażenia gruszek, które wcześniej obieramy ze skórek i kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce zmiękną i trochę cieczy odparuje, dodajemy pół szklanki cukru oraz 2 łyżeczki cynamonu. Jeszcze trochę gotujemy i od czasu do czasu mieszamy.

Mus gruszkowy zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jak gruszki się prażą, można przygotować ciasto drożdżowe, które jak wiadomo również potrzebuje trochę czasu, aby ładnie wyrosło. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na około 30 minut. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy płynne drożdże, resztę cukru oraz szczyptę soli. Ciasto ugniatamy do momentu, aż zacznie nam odchodzić od ręki. W momencie, gdy jest za rzadkie, to oczywiście dosypujemy odrobinę więcej mąki. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je, smarujemy miodem, by wszystko nam się ładnie trzymało i dodajemy mus gruszkowy. Zawijamy jak roladę. To samo robimy z 2 częścią ciasta. Górę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką, która powstała poprzez wymieszanie mąki, masła i cukru (jak ktoś lubi słodszą, to oczywiście dodaje więcej cukru). Struclę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Zarumienione ciasto wskazuje, że jest już dobrze upieczone. Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie, musimy kiedyś spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super i chyba tak smakuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz