Pierogi z mięsem

Były już pierogi ruskie, na słodko - z serem i cynamonem, a teraz proponuje pierogi z mięsem, które idealnie pasują do czerwonego barszczu. Danie te jest idealne na przystawkę. Mi osobiście najbardziej smakuje wieczorem, gdy jest zimno i nie robię nic tylko oglądam telewizor lub czytam książkę!

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
szklanka wody
sól

Składniki na farsz:
1 kg mięsa najlepiej z szynki lub łopatki wieprzowej
1 duża cebula
sól, pieprz
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Zabieramy się za ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy tzw. studzienkę, wbijamy do środka jajko i wlewamy wodę. Posypujemy odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie jednolite i dobrze wymieszane. Nie powinno być nigdzie żółte, gdyż świadczy to o złym wyrobieniu ciasta



(wtedy żółtko nie jest rozprowadzone dobrze po całej masie). W przypadku gdy jest za gęste to dodajemy odrobinę więcej wody, a jak jest za rzadkie to dodajemy więcej maki. Zabieramy się za farsz. Mięso opłukujemy i następnie gotujemy w szybkowarze przez około 15 minut, do momentu gdy będzie miękkie. Potem wyciągamy z garnka i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni, aż zbrązowieje i dodajemy do naszego mięsa. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. No cóż, to teraz przyszedł czas na lepienie pierogów. Ciasto rozwałkowujemy i następnie wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Palce obtaczamy w mące, by nie kleiły się do ciasta. Nakładamy farsz i lepimy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się wody (jak wrzucimy na zimną wodę, to się posklejają i będzie klops!). Jak wypłyną, to gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Jak już wcześniej wspomniałem, warto je podawać z ciepłym barszczykiem lub po prostu podsmażoną na patelni cebulką ;) Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz